Varietal Composition: Xinomavro 50%, Syrah 50%.
Location: “Petres” (“Rocks”) and “Dromos” (“Road”) sub-region. Amyndeon plateau.
Vineyard: 85ha of Linear, privately owned vineyard situated at an altitude of 620-710 m.
Vineyard Designated for the Specific Wine: 73,8ha.
Soil: Sandy - sandy clay soil of excellent drainage.
Climate: Semi continental with important precipitations, many snowfalls during winters. Fresh, rather dry summers, with cool nights. Year-long Northwestern winds. Absence of spring frost.
Harvest: Manual harvesting in small picking boxes.
Yield: 60HL/ha, post to green harvest & selection.
Density of Plantation: 3.900 shoots / ha.
Vinification Method: Destemming, light crushing, cold soak - skin contact, alcoholic fermentation at gradual increase temperatures, maintenance of wine “sur lie” for seven months with regular stirring.
Ageing: Twelve months in Allie oak casks medium to light toast and twelve fifteen months in bottle.
Tasting Characteristics: Splendid, purple red color. Complex, typical bouquet of spices (vanilla, pepper, clove), with hints of ripe blackberry. Full mouth, with vanilla aroma, rounded tannins, balanced acidity and wood tones. Long aftertaste with intense quince aroma.
Vine Grower: Makis Mavridis.
Wine Maker: Angelos Iatridis.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
οικιλιακή Σύνθεση: Syrah 50%, Ξινόμαυρο 50%.
Περιοχή: Αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου.
Θέση: Πέτρες και Δρόμος.
Αμπελώνας: Γραμμικός ιδιόκτητος-ενιαίος αμπελώνας 870 στρεμμάτων σε υψόμετρο 620-710 μέτρα.
Τμήμα του αμπελώνα για τη συγκεκριμένη ετικέτα: 73,80 στρέμματα.
Έδαφος: Αμμώδες - αμμοαργιλώδες με άριστη αποστράγγιση.
Κλίμα: Ημι-ηπειρωτικό με σημαντικές χιονοπτώσεις και ζεστό, ξηρό καλοκαίρι με δροσερές νύχτες. Συχνή εμφάνιση βορειοδυτικών ανέμων, απουσία ανοιξιάτικου παγετού.
Τρύγος: Συλλογή σε μικρά κιβώτια και σε ατμόσφαιρα ελεγχόμενης ψύξης.
Στρεμματική Απόδοση: 800 κιλά ανά στρέμμα, 60 HL/Ha.
Οινοποίηση: Αποβοστρύχωση, απουσία θλιπτηρίου, προζυμωτική κρυοεκχύλιση, αλκοολική ζύμωση σε αυξητικά διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, παραμονή του κρασιού για επτά μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.
Παλαίωση: Δώδεκα μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και κατ’ ελάχιστο δώδεκα μήνες σε φιάλες.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Λαμπερό, ρουμπινί χρώμα με βιολετί ανταύγειες. Έντονο, τυπικό μπαχαρώδες μπουκέτο (βανίλια, πιπέρι, γαρύφαλλο), με νύξεις ώριμου βατόμουρου. Γεμάτο στόμα, με αρώματα κόκκινων φρούτων, βανίλιας, και νύξεις ξύλου. Στρογγυλές τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα. Μακρά επίγευση με νότες κυδωνιού.
Αμπελουργός: Μάκης Μαυρίδης.
Οινολόγος - Οινοποιός: Άγγελος Ιατρίδης.
- Country
- GREECE
- Region
- AMYNDEON
- Vintage
- 2018
- Producer
- KTIMA ALPHA
- Item code
- 006087007