Variety Composition:
Malagouzia 100%.
Region / Location / Vineyard:
Amyndeon plateau. Amyndeon viticulture zone. North-western Macedonia. "Turtles" sub-region. 670m altitude, with north-western exposure, facing mount Voras. 69ha of Linear, privately owned vineyard situated at an altitude of 620-710m.
Vinification Method:
Destemming, no crushing, cold soak - skin contact under controlled conditions, alcoholic fermentation at gradual increasing temperatures, maintenance of wine "sur lies" for two months with regular stirring.
Tasting Characteristics:
Brilliantly, light yellow in color with greenish tints. Strong and lively nose, typical Malagouzia, suggesting rose petal with floral aromas and sweet spices, melon, litchi with a note of honeysuckle. Round and mellow on the palate, fat but balanced, high in alcohol with plenty of finesse. Well structured, reminding the nose aromas with a hint of rosemary. A richly textured wine with superb length and balance. A classy wine with long finish and persistent aromas.
Harmony:
Excellently married with green salads, baked vegetables, pasta, low fat fishes and a wide variety of Greek sea food "Meze".
Best served at 11ο C (51,8 ο F).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ποικιλιακή Σύνθεση:
Μαλαγουζιά 100%.
Περιοχή / Αμπελοτόπι:
"Αμπέλια", Αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου.
"Χελώνες" σε υψόμετρο 670 μέτρων, με βορειοδυτικό προσανατολισμό προς το όρος Βόρας.
Οινοποίηση / Παλαίωση:
Προζυμωτική εκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες. Παραμονή του κρασιού για 2 μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.
Γευστικά χαρακτηριστικά:
Κρυστάλλινο, λαμπερό με υποκίτρινο χρώμα, με ελαφρά πρασινωπές ανταύγειες. Μύτη έντονη, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και διακριτικών αρωματικών βοτάνων. Στο στόμα είναι γεμάτο με εξαιρετική ισορροπία-δροσιά και φινέτσα. Ζωηρή και μακράς διάρκειας επίγευση.
Αρμονία:
Συνοδεύει ισορροπημένες πράσινες σαλάτες, ζυμαρικά, ψητά λαχανικά, αφρόψαρα τηγανιτά, θαλασσινούς μεζέδες και πολύ μεγάλη ποικιλία ψαριών στη σχάρα.
Ιδανική απόλαυση στους 11-12º C.
- 90 points. Wine Spectator Top 100
- 16,5 points. Jancis Robinson
- 90 points. Robert Parker. The Wine Advocate
- Country
- GREECE
- Region
- AMYNDEON
- Vintage
- 2022
- Producer
- KTIMA ALPHA
- Item code
- 006087012